Det finns många undersökningar som visar att det finns ett samband mellan god hälsa och en god ekonomi. Medellivslängden bland de som har en bra utbildning och ekonomi är nästan 6 år längre än för en lågutbildad och lågavlönad person.
En dålig ekonomi är en stor anledning till oro och psykisk ohälsa. Ett barn som bor i ett hem med dålig ekonomi och dålig psykisk hälsa har betydligt sämre chanser att klara skolgången. Det innebär att barnet har lägre chanser att klara en eftergymnasial utbildning, och därmed även antagligen kommer att ha en dålig ekonomi som vuxen.
Sambandet mellan hälsa och livskvalitet
Hälsa och livskvalitet hänger nära samman, och de påverkar varandra i stor utsträckning. När människor mår bra fysiskt och psykiskt ökar chanserna att de också upplever högre livskvalitet. Att ha en balanserad livsstil, som inkluderar bra kost, regelbunden motion och tillräcklig sömn, bidrar till att minska stress och ökar både energinivåer och humöret. Livskvalitet omfattar även sociala faktorer, såsom relationer och arbete. Studier visar att människor som har god hälsa generellt är mer tillfreds med sina liv, vilket i sin tur leder till högre produktivitet och ett starkare socialt nätverk.
Att bryta dåliga vanor
Men vad är ett hälsosamt liv? För någon kan det vara att sluta röka, och för en annan kan det vara att börja motionera. För en tredje kan det innebära något helt annat, såsom att sluta på ett arbete där man vantrivs och följa sin dröm att starta eget.
Livsvillkor och utbildning
Det finns socioekonomiska skillnader bakom i stort sett alla typer av sjukdomar. Risken att drabbas av svår sjukdom är helt enkelt större om man har det sämre ställt. Orsakerna till sambandet är mycket komplicerade, och beror bland annat på vilka livsvillkor vi har. Det kan innebära hur vi bor, vilka förutsättningar vi har för att kunna leva hälsosamt samt vilken utbildning vi har. Dessa villkor gör att det finns gränser för hur vi kan leva.
Medellivslängden i Sverige har stigit under hela 1900-talet, men med stor skillnad mellan olika samhällsgrupper. Livslängden hos kvinnor som enbart har gått i grundskolan har till exempel inte ökat alls de senaste 20 åren. Utbildning är oerhört viktigt för hälsan. Det stärker helt enkelt kunskapen om vad man måste göra för att leva hälsosamt.
Hur påverkar utbildning hälsan?
Utbildning har en central roll när det kommer till hälsa. Högre utbildningsnivå är ofta kopplat till bättre hälsokunskap, vilket leder till mer medvetna beslut kring kost, motion och förebyggande vård. Dessutom ger utbildning tillgång till bättre arbetsmöjligheter, högre inkomster och därmed en stabilare ekonomisk situation. Personer med högre utbildning löper lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och andra livsstilssjukdomar. Samhället vinner också på att fler människor har hög utbildning eftersom det minskar trycket på vården och främjar ett hälsosammare samhälle i stort.
Kostnaden för dålig hälsa
Dålig hälsa kostar samhället omkring 120 miljarder kronor varje år, och många tror att en hälsosam livsstil är dyr. Om man redan har en dålig ekonomi är det lätt att hamna i en nedåtgående spiral. En dålig ekonomi leder lätt till att man gör dåliga val, vilket dessutom bidrar till att man får sämre hälsa. Dålig hälsa leder ofta till att man får sämre ekonomi, eftersom man kanske måste vara sjukskriven ofta eller inte kan arbeta alls.
Bruket av alkohol och tobak samt ohälsosamma matvanor och fysisk inaktivitet uppskattas kosta samhället 55 miljarder kronor varje år. Detta är vanor som till stor del går att ändra, vilket bidrar till en positiv förändring både i enskilda familjer och samhället som stort.
FAQ
Är det dyrt att leva hälsosamt?
Nej, att leva hälsosamt behöver inte vara dyrt. Många tror att nyttig mat och gymmedlemskap är kostsamt, men man kan komma långt med enkla förändringar som att äta mer grönsaker, ta dagliga promenader och undvika ohälsosamma vanor som rökning och alkohol.